Download extra tools

(klik op de afbeeldingen hieronder)

Verder vind je een pdf met een overzicht van alle tools (boek en extra's).

Wil je op de hoogte gehouden worden, vul dan hier je gegevens in. 

 

Klik op de cover om de pdf met extra tools te downloaden.

Klik op de cover om de pdf met extra tools te downloaden.


Klik op de cover om de pdf met extra tools te downloaden.

Klik op de cover om de pdf met extra tools te downloaden.

Alle tools op een rijtje.

Alle tools op een rijtje.

 

Verschenen op 11 april (extra tools 1 t/m 5):

One Hundred Dollar Question: Dit is een variant op de One Million Dollar Question uit hoofdstuk 15. Als je nog maar 100 dollar (of euro) had om uit te geven aan je project, waar zou je die dan aan besteden? Deze vraag dwingt je te focussen op de belangrijkste zaken die je op korte termijn voor je project nodig hebt. Deze tool valt onder Maak het klein.

De wet van Parkinson: Een project duurt zolang als je ervoor uittrekt. Of langer. Vaak maken we onze inhoudelijke doelen leidend en passen we de beschikbare tijd steeds opnieuw aan. Daardoor lopen projecten uit. Kun je het omdraaien? De tijd die voor een project staat wordt leidend, los van of je je doelen daarbinnen wel of niet behaalt. Deze tool valt onder Regelen.

De slagroom op de spruitjes: Hoe kun je iets wat niet leuk is toch leuk maken? Hoe zorg je voor voortgang van een project op het moment dat het niet zo spannend is of zelfs saai en vervelend? Hoe maak je van een vervelend klusje toch een minifeestje? Deze tool valt onder een nieuwe categorie: Maak het leuk.

Stakeholdermap: Het is handig om een overzicht te hebben van alle mensen die een rol (kunnen) spelen in je project. Helpers, tegenwerkers, klanten, collega’s, vrienden, experts, mensen met invloed, ambassadeurs, enzovoort. Met een stakeholdermap breng je deze personen allemaal in kaart, zodat je beter ziet wie je écht nodig hebt. Deze tool valt onder De juiste mensen.

Waarom ben je nog niet begonnen? : Als je steeds maar uitstelt om écht te beginnen, moet je jezelf afvragen waar dat door komt: ben je voldoende gemotiveerd? Heb je je doel helder voor ogen? Heb je de juiste kennis en expertise in huis? Heb je de juiste mensen om je heen? Wat zijn drempels die je belemmeren om te beginnen? Of zijn die er helemaal niet en ben je gewoon aan het uitstellen uit luiheid... Deze tool valt onder Doen!

 

Verschenen op 1 september (extra tools 6 t/m 10):

 Modellen: Modellen zijn een schematische weergave van de realiteit, maar nooit de hele realiteit. Als je je project in een model wilt weergeven, moet je keuzes maken en scherp zijn. Je project wordt er inzichtelijker door. Deze tool valt onder Maak het zichtbaar.

Lean en Agile versimpelen: De termen Lean en Agile winnen steeds meer terrein binnen het optimaliseren van processen. Bij beide methodes richt je je aandacht op de kern van processen en haal je de overbodige franje weg. Deze tool valt onder Regelen.

Stop it! : Soms moet je gewoon ergens mee stoppen. De simpelste manier van versimpelen. En de meest rigoreuze. Soms is doorzetten goed, maar pas op voor de sunk cost fallacy. Deze tool valt onder een nieuwe categorie: Niet doen.

Pas op met anticiperen: Vooruitkijken is handig. Maar je kunt ook teveel blijven denken en plannen. Terwijl je aan het voorbereiden bent, verandert echter de realiteit. Je anticipeert dan op dingen die nooit zullen gebeuren. Ga dus voor een goede balans tussen denken en doen, tussen plannen en actie. Ook deze tool valt onder Niet doen!

Sparren: Zo nu en dan lopen we vast in ons eigen denken en raken we het overzicht kwijt. We gaan twijfelen en durven geen beslissingen te nemen. Vaak kan iemand anders je veel helderheid verschaffen over je project. Sparren met een inspirerend persoon met een frisse blik is leuk en zinvol. Het is een snelle, interactieve manier van versimpelen. Deze tool valt onder een nieuwe categorie: Maak het leuk.

 

Nog te verschijnen, extra tools 11 t/m 15

(laatste set, datum onbekend), met o.a.:

De 5 S'sen van versimpelen: Welke algemene principes kun je binnen versimpelen hanteren? Of dat nu gaat om het versimpelen van projecten, producten of processen. De 5 S'sen geven je enkele handreikingen. Deze tool valt onder Maak het kleiner.

Ben jij de juiste persoon? : Welke rol(len) speel je zelf in jouw project? En ben je daar de geschikte persoon voor? Soms komt het project in een betere flow, als je jezelf voor bepaalde onderdelen vervangt door iemand die iets beter kan dan jij. Deze tool valt onder De juiste mensen.